Wat is Eerlijk Winkelen?
Eerlijk Winkelen Gouda
De winkels op onze website vallen minstens onder één van de categorieën Fairtrade, Hergebruik, Biologisch of Lokaal.
Op deze pagina vindt u per categorie waar wij op letten bij het toewijzen van een categorie.
FAIRTRADE
Gemaakt met respect voor mensen
Winkels in deze categorie verkopen producten waarvoor de makers een eerlijke prijs hebben gekregen, waarvan ze kunnen rondkomen met hun gezin. De makers werken onder redelijke omstandigheden (denk hier bij aan arbeidsduur, geen kinderarbeid, gelijke betaling voor gelijk werk, verbod op dwangarbeid, enzovoorts).
Wij letten daarbij op de volgende keurmerken:
Ook ‘direct trade’ valt hieronder. Dit betekent dat de winkels, bedrijven of merken direct zaken doen met de makers, hen kennen en eerlijke prijzen en handelsvoorwaarden bieden en daarover transparant zijn in hun communicatie.
Hieronder volgt voor enkele branches nog een specifieke aanvulling.
Horeca: een horecagelegenheid kan onder Fairtrade geplaatst worden als deze naast fairtrade koffie, thee minstens drie andere fairtrade producten gebruikt.
Kleding: een kledingwinkel kan onder Fairtrade geplaatst worden als het gaat om:
- Eigen winkels van merken die aangesloten zijn bij de Fair Wear Foundation.
- Winkels die ten minste vier merken of ten minste 25% merken verkopen die:
- Aangesloten zijn bij Fair Wear Foundation.
- Gecertificeerd zijn door World Fair Trade Organisation WFTO.
- Gemaakt zijn van Fairtrade gecertificeerd (voorheen Max Havelaar) katoen.
- Kunnen aantonen dat ze de makers kennen en eerlijke prijzen en handelsvoorwaarden bieden (direct trade).
Mooi & Gezond: een winkel kan onder Fairtrade geplaatst worden als het gaat om winkels die tenminste 30% cosmetica verkopen met fairtrade keurmerk, of gemaakt van ingrediënten met fairtrade keurmerk.
Speelgoed, interieur, accessoires, enzovoorts: een winkel kan onder Fairtrade geplaatst worden als het gaat om winkels die producten verkopen die:
- Het Fairtrade (voorheen Max Havelaar) keurmerk hebben (katoen, bloemen) of gecertificeerd door een Fairmined certificaat (goud, zilver).
- Van het merk Fairtrade Original zijn.
- Aantoonbaar gemaakt zijn door de makers die goed behandeld en betaald worden.
HERGEBRUIK
Tweedehands
Voor hergebruik zijn er geen keurmerken. Het gaat bij deze categorie onder andere om kringloopwinkels en winkels die afgedankte goederen opnieuw gebruiken (recycle). Ook winkels die ‘upcycle’ producten verkopen, zoals bijvoorbeeld kunst, speelgoed, enzovoorts, vallen hieronder (‘upcycling’ is een vorm van recycling waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit of een hogere waarde heeft).
BIOLOGISCH
Gemaakt met respect voor natuur en milieu
Winkels in deze categorie verkopen of gebruiken producten die aantoonbaar met respect voor de natuur en het milieu zijn gemaakt. Met name bij voedingsmiddelen zijn hier verschillende keurmerken voor. Maar ook hout en katoen kennen keurmerken als ze geproduceerd zijn met respect voor de natuur.
Wij letten daarbij op de volgende keurmerken:
Hieronder volgt voor enkele branches nog een specifieke aanvulling.
- Supermarkten: een supermarkt kan onder Biologisch geplaatst worden als tenminste 80% van het assortiment uit biologische producten bestaat.
- Horeca: een horecagelegenheid kan onder Biologisch geplaatst worden als op de menukaart van de horecagelegenheid ten minste 5 biologische producten als kaas, vlees of groenten staan. Ook speciale zaken die volledig of grotendeels veganistische (plantaardige) producten gebruiken vallen onder deze categorie.
- Streekproducten en delicatessenwinkels: een winkel kan onder Biologisch geplaatst worden als tenminste 25% van het assortiment biologisch is. Als de maker aantoont dat de producten biologisch zijn, maar geen keurmerk hebben, is dat ook toegestaan.
- Kleding: een kledingwinkel kan onder Biologisch geplaatst worden als tenminste 25% van het assortiment gemaakt is van bio katoen of stoffen die op een andere manier duurzaam zijn (bijv. recyclen).
- Mooi & Gezond: een winkel kan onder Biologisch geplaatst worden als deze tenminste 30% van het assortiment een biologisch keurmerk heeft of gemaakt is van biologische ingrediënten.
- Speelgoed, interieur, accessoires, enzovoorts: een winkel kan onder Biologisch geplaatst worden als deze producten verkoopt die gemaakt zijn met onderdelen als biologische katoen of (uitsluitend) FSC/PEFC-hout.
LOKAAL
Producten uit de buurt
Voor Lokaal zijn er geen keurmerken. Dit zijn winkels of ateliers die producten verkopen, die gemaakt worden van materialen uit de buurt, zoals hout van bomen die gekapt moeten worden of zoals vlees, fruit, kaas en eieren van boeren en telers uit de buurt. Het kan ook gaan om producten gemaakt van hergebruikt materiaal uit de buurt.