Galerie Edelsmederij Jackie’s bestaat 5 jaar

Eerlijk Winkelen Gouda

Op je 50e je droom najagen

Vijf jaar geleden besloot de in Noord-Brabant geboren Jacqueline Hurkmans het roer drastisch om te gooien. Ze werkte op dat moment op de Hogeschool Breda als communicatie- en PR-medewerker. Maar haar hart lag ergens anders. Ze droomde ervan om edelsmid te worden. Inmiddels was ze 50 jaar. Ze besloot op dat moment om toch maar haar droom na te jagen. En nu heeft ze in Gouda al vijf jaar een eigen edelsmederij, waar ze ontzettend trots op is.

„Het leek mij zo leuk om dat vak te gaan beoefenen”, zegt de nu 60-jarige Jacqueline. Dus meldde zij zich aan bij de Vakschool in Schoonhoven. Ze woonde toen nog in Vlaardingen. „In 2018 behaalde ik mijn diploma. Vervolgens werkte ik parttime in een galerie in Den Haag. Maar het liefste wilde ik voor mezelf beginnen. Bij toeval kwam ik in Gouda terecht en ik wist het eigenlijk meteen: hier wil ik een galerie beginnen.” Het werd Galerie Edelsmederij Jackie’s

De kersverse edelsmid kwam in de Lange Groenendaal terecht en vond daar op nummer 72 een geschikt pand, dat ze kon huren. Ze richtte het pand smaakvol in en vulde de vitrines maar haar eigen unieke ontwerpen en werken van andere goudsmeden, onder wie een Griekse ontwerper. Zijn werken verkoopt Jackie nog altijd.

Inmiddels verhuisde Jacqueline zelf naar Gouda, dat ze veel aantrekkelijker vond dan Vlaardingen. En zeker de Lange Groenendaal veroverde haar hart.

Jackie werkt met goud en zilver en maakt graag gebruik van mooie edelstenen in bijzondere kleurencombinaties. Ze werkt vooral via opdrachten van klanten. Ze smelt ook vaak sieraden van klanten om en maakt daar nieuwe ontwerpen van. Ze maakt sieraden in alle prijsklassen.

In de achterliggende vijf jaar heeft ze redelijk het hoofd boven water kunnen houden, al was dat niet altijd gemakkelijk. „Eerst kwam corona. Gelukkig kreeg ik financiële steun. En nu zitten we in de energiecrisis. Maar het lukt. Ook door de workshops, die ik geef. Wie daar meer over wil weten, kan op mijn website kijken (www.galerie-jackies.com). Op 11 november bestaat de galerie 5 jaar. Op de website staat ookiets over een leuke actie.”

Hoewel de galerie is gevestigd in de Eerste Fairtradestraat van Nederland, is Jackie’s zelf niet aangesloten bij Fairtrade Gouda. „Ik werk wel met zogeheten eerlijk goud, maar ik voldoe niet aan alle criteria van fairtrade. Wel ben ik aangesloten bij Eerlijk Winkelen Gouda.”